fredag 6 december 2013

hej Therese- Roots STHLM

Jag har fått äran att gästblogga på fantastiska Medveten Mini's blogg och det känns på plats att börja med en liten presentation om vem jag är.
Jag heter Therese och är grundaren av friskvårdsföretaget Roots som finns i Stockholm. Roots vill, tillsammans med sina samarbetspartners (bl,a Medveten Mini), erbjuda våra kunder balans mellan kost, fysisk aktivitet och rekreation - och förutsättningarna och hjälpmedel att nå dit.

Roots erbjuder tjänster och produkter som gynnar hälsa och välmående och vårt mission är att jobba för en grönare och skönare värld vare sig det är genom en avslappnande massagebehandling, ett välgörande glas färsk, kallpressad juice, en yogakurs, träning- och kostcoaching, raw food catering, föreläsningar och workshops eller ekologiska produkter.
Mer om oss kan du läsa på vår hemsida och följ oss gärna på facebook för att ta del av nyheter och erbjudanden www.facebook.com/rootssthlm
Idag tänkte jag bjuda er på ett härligt julinspirerat recept på chiapudding.

Chiapudding är nyttigt, gott och härligt mättande och är på allas läppar efter att boken "Born to run" blev stor. Med all rätt säger vi på Roots då Chiafrön bland annat är bland den bästa källan till vegetabiliska omega-3. Hur vida vi människor kan ta upp omega 3 ifrån växtriket debatteras, därom tvista de lärde, men på den senaste kursen i näringslära som jag gick på med föreläsaren Johanna Bjurman Agner ifrån Sporteopathy så fick jag informationen om att vi kan lära kroppen att ta upp omega 3 ifrån växtbaserad föda, det är mer en fråga om att den måste omprogrammera sig än att den inte har förmågan. Förutom omega 3 är chiafrön proppfulla med proteiner, antioxidanter, essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler och den är idealisk till att göra puddingar då den likt linfröt bildar en gele när den kommer i kontakt med vätska. Chiafrön kan göra underverk för en irriterad mage och tarmar och är toppen att lägga i tex. smoothies.
Då chiafröt suger åt sig vatten är det bra att tänka på att dricka lite extra om man äter torra chiafrön. Ett tips är att förvara en burk med chiagelé gjord på ca 2-3 msk chiafrön och 3-4 dl vatten i kylskåpet som man enkelt kan ta några matskedar ifrån till sin smoothie eller juice.
Nu till juletiden så blir det mycket godis och annat gott och därför så tänkte jag att det kan vara gott att ha ett lite nyttigare alternativ och komponerade därför ihop denna söta, men ändå fräscha och framför allt mättande, dessert.


Chiapudding med pepparkakssmak och clementinkompott, 4 små dessertportoner

Du behöver till chiapuddingen:

-1 dl chiafrön
-4 dl nötmjölk eller kokosmjölk. Går även bra med sesammjölk om man vill ha desserten nötfri.
1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk pepparkakskrydda - kryddblandning
2 msk lönnsirap
En nypa havssalt eller himalaysalt

Vispa ihop allt och häll i portionsformar, de stelnar på några timmar.

Du behöver till clementinkompotten:

3 clementiner - upphackade
Saft från lime efter tycke och smak
1 kryddmått kardemumma
1 msk kokospalmssocker eller björksocker

Blanda i en skål och rör om.

Servera puddingen tillsammans med kompotten.
Enjoy!
Osötad chiapudding med smak istället av vaniljpulver, kanel eller kardemumma tillsammans med frukt, bär eller nötter är ett utmärkt mättande och näringsrikt mellanmål, endast fantasin sätter gränserna på vad du kan kombinera för smakkombinationer. Om fantasin skulle tryta är internet en utmärkt källa till en uppsjö av olika recept.
Chiafrön kan du köpa här  > RAW HEALTH- BLACK CHIA SEEDS
 
Hoppas att ni tycker om puddingen, längre fram så kommer det komma mer härliga raw food recept, så håll utkick!
Ha en underbar dag!

Therese Storm- ROOTS STHLM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar